top of page

Miért szükséges a rendszeres fogkő eltávolítás?

2022. július

Írta: Hegedűs Anna, Dr. Lavati Zsuzsanna


Jelentkezzen be hozzánk professzionális ultrahangos fogkő eltávolításra még ma! Fájdalommentes kezelésünket most 20% kedvezménnyel veheti igénybe! Az elégedettség garantált! :)Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő eltávolítás az egyik legalapvetőbb, és legegyszerűbb szájhigiéniai kezelés, melynek jelentősége viszont annál nagyobb: a rendszeresen beiktatott fogkő leszedéssel nagy mértékben csökkenthető a fogágybetegségek kialakulásának kockázata.


Hogyan keletkezik a fogkő?

A fogkő nem más, mint a fogzománcra lerakódó, mineralizálódott lepedék. Legtöbbször színtelen és szagtalan, de előfordulhat sárgás-barnás, kellemetlen szájszaggal párosult formában is. Ez a nagyrészt ételmaradékokból álló plakkréteg igen kedvező táptalajt biztosít baktériumok, gyulladások számára.


Mi történik, ha nincs eltávolítva a fogkő?

Az el nem távolított fogkő nem csupán esztétikailag zavaró, de súlyos fogágy betegségek kialakulásához is vezethet. A fogíny begyulladhat, melynek folyamatos fennállása a későbbiekben fogínysorvadást okoz. A gyulladás kifejezetten veszélyes lehet, amennyiben a foggyökerek mentén ráhúzódik az állcsontokra, így a fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá és rendkívül érzékennyé válhatnak. Legsúlyosabb esetben a fogak elvesztése is bekövetkezhet.


De mi is pontosan a fogkő eltávolítás?

A fogkőleszedés ultrahangos eszközzel, úgynevezett depurátorral történik. A kezelés átlagosan 20-30 percet vesz igénybe, szinte teljesen fájdalommentes, ugyanis leginkább bizsergető érzés tapasztalható közben. A fogkő eltávolítása után a megtisztított fogak polírozása történik, így segítve a fogkő lerakódásának megakadályozását. Fontos, hogy a kezelés után régi fogkeféjét egy vadonatújra kell cserélni, illetve az újabb fogkő képződésének megakadályozása érdekében fogközi kefét érdemes alkalmazni.


Mit tehetünk a makacs fogkő ellen?

Napi minimum kettő, helyes technikával elvégzett fogmosással mérsékelhető, de sajnos nem megakadályozható a fogkőképződés. Éppen ezért évi minimum 1-2 alkalommal megejtett fogorvos által végzett fogkő eltávolítás szükségszerű fogaink épségének megőrzéséhez.


bottom of page