top of page

Bölcsességfog

Minden, amit tudnod kell a bölcsességfogakról. 
Foglalj időpontot akciós konzultációra, és derítsd ki neked rendben vannak-e a bölcsességfogaid.

Több ezer elégedett páciens. 30+ év tapasztalat

wisdom-teeth-pull-tooth-mississauga-dent

Mit kell tudni a bölcsességfogról?

A bölcsességfogak az alsó-felső fogív leghátsó, nyolcadik fogai (tehát négy van belőlük), sorban a harmadik nagyőrlőfogak szerepét töltik be. 17-25 éves kor között törnek felszínre, de sok esetben sosem bújnak elő. Ha mégis, az esetek kimagasló többségében számos problémát okoznak. Ha komplikációtól mentesen fejlődnek ki, teljes értékű fogai lesznek fogsorunknak.

Miért okozhat problémát a bölcsességfog?

wisdom-teeth.jpg

Helyhiány

A bölcsességfogak kései megjelenése miatt gyakran már nincs számukra elegendő hely a fogsorban, így növekedésük a fogak torlódásával járhat

Tisztítási nehézség

Mivel a bölcsességfogak sorban a leghátsóak, tisztításuk meglehetősen nehéz, így a lerakódótt ételmaradékok el nem távolítása fogkövet, fogszuvasodást okozhat.

Rossz növekedési pozíció

A bölcsességfogak sokszor kifelé vagy a szomszédos fog felé, befelé növekszenek, amivel sérülést okozhatnak a közvetlenül melletük ülő fogakban, és az idegekben.

Mikor szükséges a bölcsességfog kihúzása?

Gyulladás

Az elő nem tört vagy csak részben áttört bölcsességfogak körül kialakuló tasakok begyulladhatnak, elviselhetetlen fájdalmat és arcduzzanatot okozva.

Fogszabályozás

A bölcsességfogak kihúzása legtöbbször fogszabályozó szakorvos javasaltára történik, amikor a bölcsességfogak láthatóan nem hagynak elég helyet a többi fog kívánt elhelyezkedésére.

Fogszuvasodás

A hanyag tisztítás következménye a fogszuvasodás, amit súlyos állapotban már nem lehet töméssel kezelni, a bölcsességfog eltávolítása tehát indokolt.

wisdom-tooth-extraction.jpg

Még a panaszmentes bölcsességfogakat is rendszeresen ellenőrizni kell.

Előzd meg a bajt!

Bölcsességfogak röntgenfelvételen

Example-OPG-e1521067690866.jpg

A bal oldali röntgenfelvételen már nincs nyoma a bölcsességfogaknak, mivel azok korábban eltávolításra kerültek. 

2020_Orthopantomography_gallery.jpeg

A jobb oldali röntgenen mind a négy bölcsességfog megvizsgálható. A jobb és a bal alsó 8-asok láthatóan a szomszédos fogakba fognak ütközni, így eltávolításuk mindenféleképpen szükséges.

Facebook és Foglaljorvost.hu értékeléseink

Évek óta járok Rosta doktornőhöz, aki kiváló szaktudással rendelkezik, professzionális ellátás mellett személyisége, kedvessége, rám mint betegre irányuló személyes figyelme kiemelkedővé teszi. Kedves, türelmes, és igyekszik a lehető legjobban tájékoztatni is a kezelés során! Csak ajánlani tudom!

István

2021. február

Rosta doktornő empatikus, ugyanakkor lényegre -a gyógyításra - törő kezelési módszere. Külön kiemelném nemzetközi tapasztalatát és a páciens utógondozását, gyógyulásának szakszerű utánkövetését valamint a kezelések, betegnyilvántartások egyedi világszínvonalú saját szoftverrel történő megvalósítását. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Balázs

2021. január

Modern fogászati rendelő & Professzionális csapat

Várunk szeretettel fogászati rendelőnkben, Budapest szívében. Nálunk mindig pácienseink kényelme és elégedettsége van a középpontban :)

 Andersen Fogászat Budapest
30+ év fogászati tapasztalat

Rendelőnket Dr. Rosta Bernadette és csapata vezeti, akik több mint 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a fogászat minden területén, legyen az egyszerűbb kezelés, mint fogkő eltávolítás, vagy akár komplex teljes száj rehabilitáció implantátumokkal.

Andersen fogorvosok
100% elégedettség vagy pénzvisszafizetés garancia

A fájdalommentes kezelés nálunk csak a kezdet. Mivel biztosak vagyunk szakmai tudásunkban és munkánk minőségében, így bátran merjük vállalni, hogy csakis 100%-os elégedettség vagy pénzvisszafizetési garanciával várunk rendelőnkben.

A bölcsességfog eltávolítás menete 3 lépésben

A bölcsességfogak eltávolítása mindenképpen személyes konzultációhoz kötött, illetve komplikált esetben akár több lépésből is állhat.

X-rays
1
Akciós konzultáció & diagnózis

Első lépésként foglalj időpontot akciós konzultációra, ahol fogorvosunk megvizsgál és készít egy röntgenfelvételt fogaidról. Ez alapján határozza meg, hogy a bölcsességfog(ak) eltávolítása indokolt-e, ha igen, hagyományos vagy sebészeti eltávolításra lesz-e szükség. Az első alkalommal megkapod a kezelési tervet az összes kezelési lépéssel és költségekkel.

pexels-cottonbro-6528850.jpg
2
Bölcsességfog eltávolítás

Ha a fogak elhelyezkedése megengedi, és azok nem a csontszövetbe mélyen ágyazódva fekszenek (impaktáltak), akkor sima foghúzással kerülnek eltávolításra, Ha impaktált vagy nehezen hozzáférhető pozícióban vannak, akkor szájsebészeti úton, darabokban kiműtve kerülnek eltávolításra.

pexels-karolina-grabowska-4210606.jpg
3
Utókezelés és kontroll

Klönösen sebészeti bölcsességfog eltávolítás esetén fontos az utókezelés. A fogorvos által felírt antibiotikumot minden esetben be kell szedni, majd a megbeszélt kontroll alkalmával a varratok is eltávolításra kerülnek. 

5 ok arra, hogy miért jelentkezz be most
akciós konzultációra

1

Fogorvosi konzultáció & kezelés

Bölcsességfog eltávolítást minden esetben szakorvosi konzultáció, röntgenfelvétel készítése, és a kezelési terv megírása előzi meg. A konzultáció ára tartalmazza mindezeket.

2

Megfizethető ár

Fontos nekünk, hogy az egészségügyi kezeléseink megfizethetőek legyenek, hisz mindenkinek joga van  egészséges, szép fogakhoz!

3

Legmodernebb eszközök és minőségi anyagok

Klinikánkon kizárólag professzionális, magas minőségű eszközöket és alapanyagokat használunk kezelések közben.

4

100%-os elégedettség garancia

Rengeteg pozitív értékelést kaptunk a Google, Facebook, és Trustpilot rendszerében, melyeknek 97%-a 5 csillagos.

5

Spórolj akár 40%-ot további fogászati kezeléseken

Amennyiben további kozmetikai vagy egészségügyi kezelésre van szükséged, az Andersennél akár 40%-ot is spórolhatsz más budapesti fogászatokhoz képest!

Tekintsd meg árlistánkat

Bölcsességfoggal kapcsolatos konzultáció jelentkezés
Bölcsességfog form
 • Mi a fogimplantáció menete?
  Fogimplantátum beültetését minden esetben egy szakorvosi konzultáció és állapotfelmérés előzi meg. Ennek során határozza meg a kezelőorvos CT-felvétel alapján, hogy a páciens egészségügyi állapota és csontszöveti állománya megfelelő-e a beültetéshez. Amennyiben igen, úgy a páciens három fő lépésben kapja meg a teljes implantátumot. Az első beavatkozás alkalmával a szájsebész szakorvos üreget fúr a pótolni kívánt fog helyére, majd ide helyezi be az implantátumot, illetve annak tetejére egy zárócsavar. A beavatkozás végén az íny összeöltésre kerül. Általában 3-6 hónap gyógyulási idő következik, majd következő lépés az úgynevezett implantátum felszabadítás, mely lényegében az íny felnyitását jelenti, így a szakorvos hozzáfér a beültetett implantátumhoz. A zárócsavar helyére először egy ínyformázó csavar, majd az implantátum fej, ami a végleges koronát, rögzített hidat vagy kivehető fogsort fogja tartani. Utolsó lépésként lenyomat készül a fogazatról, majd fogtechnikus készíti el a végleges koronát, hidat vagy kivehető teljes műfogsort.
 • Milyen hosszú a fogimplantátum gyógyulási ideje?
  A fogimplantátum gyógyulási ideje alatt a beültetés és a végleges felépítmény(fogpótlás) elkészítése közötti időt értjük, ekkor lesz “terhelhető” műfoggyökér. A gyógyulási időt több dolog is meghatározza, így például a beültetés lokációja, mivel az alsó és felső állkapocs más csontszövet-összetétellel rendelkezik. A behelyezést követően a gyógyulási idő általában 3-6 hónap, de fél év után teljesen biztosan terhelhető az implantátum. Azonnal terhelhető implantátum esetében a gyógyulási idő szintén minimum 3 hónap a megfelelő csontosodáshoz. A különbség ennél a megoldásnál csupán annyi, hogy a beültetést követő napokban a páciens máris kap egy fix fogpótlást, majd 1-2 héten beül már a végleges fogpótlás is elkészül. Azonban a műfoggyökér beépülése érdekében fontos, hogy az első 3 hónap gyógyulási idő alatt kímélve legyen az implantátum.
 • Milyen fogimplantátum fajták léteznek?
  A fogimplantátumok a legegyszerűbben a beültetés összetettsége, méret és alapanyag szerint kategorizálhatóak. A beültetés összetettsége szerint sor kerülhet az implantációra egy vagy két fázisban. Egy-fázisú implantáció esetén a műfoggyökér szinte azonnal terhelhető, azaz nem szükséges hónapokat várni az implantátum fej és a végleges fogpótlás elkészítése előtt, hanem az a beavatkozás utáni 1-2 hétben már a helyére kerül. Ez a megoldás nem minden páciensnél alkalmazható, az azonnali terhelhetőséget befolyásoló legfontosabb tényező a csont minősége. A hagyományos fogimplantáció a leginkáb bevett implantációs eljárás, ami két fázisból áll, de az átláthatóság kedvéért ezt három részre bontva magyarázzuk. Az implantátum csavar behelyezése után 3-6 hónap gyógyulási idő következik, majd a szakorvoso behelyezi az implantátum fejet, és végül elkészülhet a végleges fogpótlás, azaz korona, híd vagy implantátumon rögzülő fogsor. A fogimplantátumok méret szerint is csoportosíthatók. A páciensnek megfelelő méretet a szájsebész szakorvos határozza meg minden esetben, függ attól, hogy mely fog(ak) kerül(nek) pótlásra, és mennyi hely van a fogak gyökerei között az implantátum beültetéséhez. A fogimplantátum anyaga szerint megkülönböztetünk titánium és cirkónium(kerámia) implantátumot. A titán fogimplantátum a legelterjedtebb, mivel biokompatibilis, azaz szövetbarát, így integrálódási és bent maradási esélye rendkívül magas, továbbá jól terhelhető. A másik alkalmazott alapanyag a cirkónium-dioxid, másnéven kerámia implantátum, mely szintén biokompatibilis, tehát olyan anyagok alkotják, melyeket az emberi szervezet közvetlenül beépíteni képes. A titánnal ellentétben a kerámia teljesen fémmentes, tehát hipoallergén, illetve korrozómentes.
 • Milyen fogimplantátum márkákkal dolgozik a klinika?
  Az Andersennél több, kiváló minőségű fogimplantátum márkát alkalmazunk, mint az ICX, Alpha Bio és Straumann, ezek közül az ICX termékeit szeretnénk kiemelni. Az ICX® implantátumok esetén a jól bevált német technológia párosul a legmagasabb szintű svájci felületkezeléssel, így a termék a legmagasabb szintű német követelményeknek is megfelel. Az ICX® implantátumok felületi kiképzése a szükséges mikroérdességgel kombinálva azt eredményezi, hogy csökken az implantátumvesztés lehetősége a gyógyulási időszakban, mivel pozitívan befolyásolja a csontosodást illetve az implantátum mechanikai és biológiai stabilitását. Az ICX® implantátumok előállításához kizárólag kiváló minőségű 99%-os tisztaságú titánt (Grade 4KV) használnak fel. (icxhungary.hu)
 • Fogimplantátum után mit lehet enni?
  Közvetlenül a fogimplantátum behelyezése után zsibbadás érezhető, ha azonban ez elmúlt, már nyugodtan együnk-igyunk. Persze fontos, hogy kíméletesen, lehetőleg ne az implantátum oldalán rágjunk, bár erre sokszor automatikusan, pszichésen is ráállunk. Ha már evés, mindenképpen együnk valamit a beavatkozás előtt, mivel utána akár órákig nem biztos, hogy jól fog esni az étel. Előtte is és utáni is inkább tiszta vizet igyunk, főleg utána kerüljük a szénsavas italokat, kávét, alkoholt. Az implantátum beültetés után egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket, így sajtokat, joghurtot, túrót, illetve tojást sem mert a bennük megtalálható baktériumok a seb fertőződését, gyulladást okozhatnak. Jobb továbbá kerülni a kemény, apró darabos ételeket, kekszeket, magvakat is. Pépesíteni nem szükséges az ételeket, kellő odafigyeléssel semmilyen kellemetlenséget nem fog okozni az étkezés.
 • Kaphatok fogimplantátumot terhesség alatt?
  A válasz röviden: nem. A várandósság alatt jellemző a megemelkedett progeszteron és ösztrogén szint, mely hormonok változása a szájüregben is megmutatkozik. Ilyenkor az íny duzzadtabb, vérbő, gyulladásra rendkívül hajlamos, valamint a sebgyógyulás folyamatának sem kedveznek. Ezért nem javasoltak a komolyabb szájsebészeti beavatkozások, mint az implantáció időzítése a terhesség idejére.
 • Alkalmas a fogimplantátum cukorbetegeknek?
  A diabétesz, vagy cukorbetegség a fogimplantátum beültetés egyik ellenjavallata, azonban nem minden esetben jelent kizáró tényezőt. A cukorbetegség és az implantáció a regenerációs képességel kerül összefüggésbe. A cukorbetegséggel küzdő szervezet sokkal lassabban támogatja a sebgyógyulást, illetve a fogimplantátum komplikációmentes beépülése sem lehet garantált. Stabil, jól kezelt diabétesz betegséggel azonban van esély fogimplantátum beültetésre, viszont a beavatkozás mindenképpen orvosi beleegyezéssel javasolt.
 • Normális a fogimplantátum utáni duzzanat?
  Igen, a fogimplantátum beültetését követően teljesen normális az arc és az íny duzzadása. Legjobb, ha jegeljük, akár jégzacskóval, akár a jól bevált fagyasztott zöldségkeverékkel. 🙂
 • Szükséges fogimplantátum után antibiotikum?
  A sebészeti beavatkozást követő gyógyszerszedés mindenképpen a szakorvossal megbeszéltek szerint történjen. Legtöbb esetben ajánlott az antibiotikum szedése a műtét után napokban, ezt minden esetben a szájsebész írja fel receptre. Fájdalom esetén nyugodtan lehet fájdalomcsillapítót (pl Cataflam) szedni.
 • Mennyibe kerül egy fogimplantátum?
  Egy darab fog implantátummal történő pótlása általában három fázisból áll, így nem elegendő csak a fogimplantátum beültetésével kalkulálni. Klinikánkon a fogászati implantátum beültetése 149.000 Ft, az implantátum felszavadítása 30.000 Ft, az implant fej behelyezése 54.000 Ft, majd a végleges fogkorona anyagától függően 79.900-110.000 Ft. Eszerint 1 fogimplantátum ára körülbelül 312.000-343.000 Ft. Jelentkezz be most hozzánk egy akciós konzultációra és spórolj akár 20%-ot a fogimplantátum kezeléseden más budapesti fogászatokhoz képest. A konzultáció ára 5.000 Ft, de kezelés esetén ingyenes.
 • Miért fáj az implantátum?
  Az implantációt követően szervezetünk teljesen normális reakciója a fájdalomérzet a beavatkozást követő pár napban. Fájdalomcsillapító használata abszolút megengedett, illetve duzzadás esetén jegelés javasolt.
bottom of page