top of page

Minden nap egy alma az orvost távol tartja. - Na de, mennyire távol?:)

2022. július

Írta: Hegedűs Anna, Dr. Lavati Zsuzsanna

Biztosan hallotta már a híres mondást, miszerint rendszeres almafogyasztással elkerülhető a rettegett éves orvosi kontroll. Úgy tartják, ez a fogorvosi vizsgálatra is igaz. De vajon, tényleg elegendő lenne napi egy gyümölcs fogaink egészségének megőrzése érdekében?


A mondás ugyan magyarosan hangzik, mégsem hazánkból ered. Már a 150 évvel ezelőtti Walesben is úgy gondolták, hogy lefekvés előtt érdemes almát enni, és a doktornak nem lesz miből keresni a kenyérrevalót, hisz nem lesz szükség munkájára.


Az évtizedek során az alma az egészség, illetve az egészség-megőrzés szimbólumává vált: nem hiába látható számos gyógyszertár, egészségügyi intézmény logójában.


A rendkívül nagy választékban kapható, és könnyen beszerezhető gyümölcs rengeteg rostot, esszenciális vitamint és ásványi anyagot, flavonoidot tartalmaz, így segítve szervezetünket a rákbetegségek kivédésében. Továbbá rendszeres és tudatos fogyasztása hozzájárulhat egy sikeres diétához, az egészséges szívműködéshez, sőt még az asztmás tünetek enyhítéséhez is.


Az alma egészségünkre gyakorolt jótékony hatása ugyan vitathatatlan, azonban túlzás lenne azt állítani, hogy kiváltja a rendszeres fogorvosi konzultációt.

De akkor mit tehetünk fogaink épségéért?


Kiemelten fontos, hogy a fogak egészségének megőrzésében a prevenció, azaz a megelőzés a leghatékonyabb megoldás.


Mondani sem kell, hogy a mindennapos, lehetőleg kétszeri fogmosás kötelező! Annak érdekében hogy a nap folyamán lerakódott lepedéktől megtisztítsuk fogsorunkat, kifogások nélkül reggel és este legalább 2 percig alaposan végezzük el a fogmosást, de a nyelvünk megtisztításáról se feledkezzünk meg. Kiegészítésként fogselymezzünk, így eltávolítva a beragadt ételmaradékot fogközeinkből.


A szép, egészséges fogsor fenntartása érdekében kerüljük a dohányzást, körömrágást, és ne felejtsünk el elegendő vizet fogyasztani. Na meg persze napi egy almát! :)


Forrás: JAMA Internal Medicine




bottom of page