top of page

Minden nap egy alma az orvost tĂĄvol tartja. - Na de, mennyire tĂĄvol?:)

2022. jĂșlius

Írta: HegedƱs Anna, Dr. Lavati Zsuzsanna

Biztosan hallotta mĂĄr a hĂ­res mondĂĄst, miszerint rendszeres almafogyasztĂĄssal elkerĂŒlhetƑ a rettegett Ă©ves orvosi kontroll. Úgy tartjĂĄk, ez a fogorvosi vizsgĂĄlatra is igaz. De vajon, tĂ©nyleg elegendƑ lenne napi egy gyĂŒmölcs fogaink egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©se Ă©rdekĂ©ben?


A mondĂĄs ugyan magyarosan hangzik, mĂ©gsem hazĂĄnkbĂłl ered. MĂĄr a 150 Ă©vvel ezelƑtti Walesben is Ășgy gondoltĂĄk, hogy lefekvĂ©s elƑtt Ă©rdemes almĂĄt enni, Ă©s a doktornak nem lesz mibƑl keresni a kenyĂ©rrevalĂłt, hisz nem lesz szĂŒksĂ©g munkĂĄjĂĄra.


Az Ă©vtizedek sorĂĄn az alma az egĂ©szsĂ©g, illetve az egĂ©szsĂ©g-megƑrzĂ©s szimbĂłlumĂĄvĂĄ vĂĄlt: nem hiĂĄba lĂĄthatĂł szĂĄmos gyĂłgyszertĂĄr, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi intĂ©zmĂ©ny logĂłjĂĄban.


A rendkĂ­vĂŒl nagy vĂĄlasztĂ©kban kaphatĂł, Ă©s könnyen beszerezhetƑ gyĂŒmölcs rengeteg rostot, esszenciĂĄlis vitamint Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagot, flavonoidot tartalmaz, Ă­gy segĂ­tve szervezetĂŒnket a rĂĄkbetegsĂ©gek kivĂ©dĂ©sĂ©ben. TovĂĄbbĂĄ rendszeres Ă©s tudatos fogyasztĂĄsa hozzĂĄjĂĄrulhat egy sikeres diĂ©tĂĄhoz, az egĂ©szsĂ©ges szĂ­vmƱködĂ©shez, sƑt mĂ©g az asztmĂĄs tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©hez is.


Az alma egĂ©szsĂ©gĂŒnkre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatĂĄsa ugyan vitathatatlan, azonban tĂșlzĂĄs lenne azt ĂĄllĂ­tani, hogy kivĂĄltja a rendszeres fogorvosi konzultĂĄciĂłt.

De akkor mit tehetĂŒnk fogaink Ă©psĂ©gĂ©Ă©rt?


Kiemelten fontos, hogy a fogak egĂ©szsĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©sĂ©ben a prevenciĂł, azaz a megelƑzĂ©s a leghatĂ©konyabb megoldĂĄs.


Mondani sem kell, hogy a mindennapos, lehetƑleg kĂ©tszeri fogmosĂĄs kötelezƑ! Annak Ă©rdekĂ©ben hogy a nap folyamĂĄn lerakĂłdott lepedĂ©ktƑl megtisztĂ­tsuk fogsorunkat, kifogĂĄsok nĂ©lkĂŒl reggel Ă©s este legalĂĄbb 2 percig alaposan vĂ©gezzĂŒk el a fogmosĂĄst, de a nyelvĂŒnk megtisztĂ­tĂĄsĂĄrĂłl se feledkezzĂŒnk meg. KiegĂ©szĂ­tĂ©skĂ©nt fogselymezzĂŒnk, Ă­gy eltĂĄvolĂ­tva a beragadt Ă©telmaradĂ©kot fogközeinkbƑl.


A szĂ©p, egĂ©szsĂ©ges fogsor fenntartĂĄsa Ă©rdekĂ©ben kerĂŒljĂŒk a dohĂĄnyzĂĄst, körömrĂĄgĂĄst, Ă©s ne felejtsĂŒnk el elegendƑ vizet fogyasztani. Na meg persze napi egy almĂĄt! :)


ForrĂĄs: JAMA Internal Medicine




bottom of page