top of page

Te jól mosol fogat? Most kiderül!:)

2022. július

Írta: Hegedűs Anna, Dr. Lavati Zsuzsanna


Gondolom mindannyian hallottuk már fogorvosunktól, hogy napi minimum két fogmosás elengedhetetlen szájhigiéniánk megőrzése érdekében. Azonban a procedúra módjáról nem mindig kapunk részletes tájékoztatást. Az elektromos fogkefét használóknak egyszerűbb dolguk van, hisz a professzionális készülékek úgy tisztítják a fogsort, hogy nekünk csak a fogkefe irányítására legyen gondunk. Aki azonban a manuális fogkefe híve, annak sem kell váltani: néhány fontos fogmosási tanács figyelembevételével eredményes lehet a fogtisztítás.

A hatékony fogápolási rutinhoz érdemes jó minőségű, professzionális és az egyéni adottságoknak megfelelő fogkefét, fogköztisztító kefét és fogselymet választani. Ezenkívül fontos a fogkrém és szájvíz típusának helyes kiválasztása is, melyekhez kérje nyugodtan fogorvosa, dentálhigiénikusa segítségét.


Fogkefével való fogtisztítás esetén a kefét 45 fokos szögben helyezze a fog és az íny határára oly módon, hogy a fogkefe sörtéi érintsék mindkét területet. Lágy, körkörös mozdulatokkal törölje le a lepedéket az ínytől a fogkorona irányába minden fogat egyesével megtisztítva, ügyelve, hogy a szálak behatoljanak az íny tasakjába.


A fogkefét folyamatosan 45 fokos szögben tartva törölje a fogakat a belső oldalon is lágy, finom mozdulatokkal a piros területtől a fehér irányába. Majd helyezze a fogkefét merőlegesen is a fogakhoz úgy, hogy a kefe feje érintse a fogak hátsó oldalát, és fel-le irányú mozdulatokat végezzen. Az őrlőfogak rágófelületét előre-hátra irányuló, vízszintes mozdulatokkal tisztítsa meg.


A teljeskörű szájápolás részeként illessze be rutinjába a nyelvkaparó használatát, ami hatékonyan küzd a kellemetlen szájszag ellen, mivel sörtéi behatolnak a nyelv barázdáiba, eltávolítva a bakteriális lepedéket. Helyezze a nyelvkaparót a nyelvgyök közelébe és lágyan törölje át a nyelvet kifelé irányuló mozdulatokkal.


Tisztítás fogselyemmel és fogköztisztítóval


Egy körülbelül 30 cm hosszú fogselyem darabot tekerjen a középső ujjai közé, majd fogja be a fogselymet a mutató- és hüvelykujja közé mindkét kezén úgy, hogy a feszülő rész hossza nagyjából 5 cm legyen. Óvatos, fűrészelő mozdulatokat végezzen a fogak között. Finoman vezesse át a fogselymet a két fog közötti kontaktponton, majd engedje, hogy a fogselyem a fog köré tekeredjen. Az alsó fogsor megtisztításához alkalmazza ugyanezt a technikát, végezzen fel-le irányuló mozdulatokat. Ne féljen bevezetni a fogselymet egészen az íny alá, kerülje a reszelő (elölről-hátra) mozgatást.

A fogköztisztító kefék alkalmasak az elülső fogközök, valamint a kis- és nagyőrlőfogak közötti nagyobb hézagok tisztítására. A megfelelő méretű fogköztisztító (az a legnagyobb átmérőjű kefe, ami még erőltetés nélkül bevezető a fogközbe) kiválasztásához kérje dentálhigiénikus segítségét, vagy válasszon olyan kezdőcsomagot, amelyben különböző méretű kefék is megtalálhatóak.

A kisebb-nagyobb fogközöket odafigyelve, óvatosan tisztítsa, be- és kifelé irányuló mozdulatokkal. A fogív külső és belső oldaláról is bevezetheti a kis keféket.


Forrás: Fog- és ínyápolási kézikönyv, Sunstar Gum




bottom of page